Infographic PRN over inzameling drankenkartons: niet samen met oudpapier

De infographic zal ook worden verspreid tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres dat op 19 maart plaatsvindt in De Fabrique in Utrecht. De PRN komt met haar publicatie in reactie op het onlangs door de VNG verspreide standpunt dat gemeenten de keuzevrijheid zouden moeten hebben om drankenkartons samen met oudpapier in te zamelen. 

Gemengde inzameling van drankenkartons met het oudpapier brengt echter grote risico’s met zich mee voor de kringloop van papier en karton. 
Een paar procent drankenkartons vervuilt de hele huishoudelijke oudpapierstroom. Het gewicht van ‘lege’ drankenkartons bestaat voor 50% uit inhoudsresten. Deze vervuilen de rest van het ingezamelde papier en karton. Hierdoor wordt het proces van papier maken ernstig verstoord en daarmee het hergebruik van waardevolle grondstoffen. Let wel, al het nieuwe papier en karton dat in Nederland gemaakt wordt bestaat voor 82% uit oudpapier. Vervuild oudpapier kan niet in de Benelux worden verwerkt tot grondstof. In plaats daarvan moet dit vervuilde oudpapier onder strikte condities worden geëxporteerd of verbrand.

Nederland is wereldwijd een koploper in papierrecycling, dankzij ons duurzame systeem van gescheiden inzameling, met 85% recycling als resultaat. Dat willen we zo houden en verder verhogen. Dat kan alleen als de brongescheiden inzameling van oudpapier en karton in stand blijft.

De infographic vindt u hier.

Terug naar het overzicht