Column Gerard Nijssen, voorzitter FNOI

Via onze overkoepelende recyclingorganisatie FHG hebben we ons vorige maand aangesloten bij de Global Recycling Foundation. Global Recycling Foundation en Global Recycling Day vragen op een positieve manier aandacht voor de noodzaak om meer en beter te recyclen. 

Wereldwijd zorgt hoogwaardige recycling van papier en metaal voor een reductie van de CO2-uitstoot met ruim 700 miljoen ton op jaarbasis. Dat is evenveel als de totale uitstoot van het wereldwijde luchtverkeer. Waar zo langzamerhand een collectieve
schaamte ontstaat voor het gemak waarmee we spotgoedkope vliegtickets kopen voor een weekendje weg, zo zouden wij ons veel meer bewust moeten zijn van en ook trots moeten zijn op onze recyclingprestaties. Het mooie is dat iedereen een bijdrage kan leveren aan het verder sluiten van de kringloop. Gewoon heel praktisch. Laat Global Recycling Day daar dan een prikkel voor zijn. 

Papier is een prachtige grondstof. Het is natuurlijk, hernieuwbaar en hoogwaardig te recyclen. Voor optimale recycling is het noodzakelijk dat het oudpapier gescheiden wordt gehouden en niet verontreinigd met andere recyclingstromen en zeker geen restafval.
Vaak hebben we dit in de thuissituatie goed geregeld. Vrijwel iedereen doet zijn of haar best om het oudpapier apart te houden en naar de papierbak te brengen. In tegenstelling tot wat je zou denken, is het op het werk dikwijls nog helemaal niet goed geregeld.
In veel bedrijven blijken er geen aparte papierbakken te zijn, of staan er 1 of 2 op de gehele werkvloer. Dit leidt tot de praktijk dat de meesten toch voor de gemakkelijke weg kiezen en hun papier bij het restafval gooien. Want afvalbakken zijn er altijd.
Zijn er wel voldoende aparte papierbakken, dan ontbreken vaak goede afspraken over de gescheiden papierinzameling met het schoonmaakbedrijf, of blijken er centraal in het pand onvoldoende inzamelmiddelen voor papier of andere recyclingstromen. Dat is hartstikke zonde, want hierdoor krijgen we niet al het kwalitatief hoogwaardige papier terug in de keten. Zo kun je ook in de directe omgeving iets concreet doen om de wereld net een stukje circulairder maken. Het vraagt heel weinig voor best een groot resultaat. En levert u ook een bijdrage aan de circulaire economie en het vermijden van CO2-uitstoot.

Dit is waar het bij Global Recycling Day om gaat. Niet alleen het grote en abstracte, maar bewustworden van wat wij zelf kunnen doen. Een klein recyclingdoel dat dicht bij je zelf blijft. Als we dat met zijn allen doen, kunnen we gezamenlijk heel veel bereiken.
Dit jaar is het ook 50 jaar na de eerste landing op de maan. Met een mooie parallel in de uitspraak van Neil Armstrong: ‘That's one small step for man, one giant leap for mankind.’

Nu is de tijd voor een nieuwe stap in de ruimte en de bewustwording dat we alleen samen het verschil maken op onze ‘Spaceship Earth’. Dat wil ik u graag meegeven richting 18 maart …

Let’s support #GlobalRecyclingDay

Gerard Nijssen
Voorzitter


 

Terug naar het overzicht