Hoofdlijnen Nieuwjaarsspeech voorzitter FNOI

Op 16 januari jl. vond in de Mariënhof in Amersfoort de Nieuwjaarsreceptie van de FNOI plaats.

Gerard Nijssen, voorzitter FNOI, gaf in zijn Nieuwjaarsspeech aan dat 2019 in het teken stond van twee bepalende zaken: 1) de markt en 2) branden. Ten overstaan van de verzamelde oudpapierbranche blikte Nijssen onder meer terug op het ontstane Europese marktoverschot. De sector ziet zich geconfronteerd met het dubbele nadelige effect van enerzijds de opdrogende export richting Azië en anderzijds de toenemende nadruk op de vermindering van restafval. Door dit laatste staat de kwaliteit van de recyclingstromen onder druk. “Als we dit niet weten om te buigen, komen we nooit tot een Circulaire Economie. Circulariteit bereik je namelijk alleen door:

1) producten te ontwerpen met ook de afdankfase in het achterhoofd, en

2) producten in de afdankfase ook als grondstof te behandelen in plaats van afval. Dat is circulariteit!”, aldus Nijssen.

De voorzitter sprak tevens zijn zorgen uit over het rondkrijgen van Brandverzekeringen voor Recyclingbedrijven. Net vóór de kerst is bekend geworden dat voor 2020 het PapierCover weer is rondgekomen. Weliswaar tegen bijzonder hoge premies en eigen risico. Steeds meer afval- en recyclingbedrijven krijgen hun verzekering niet meer rond. De risico’s van deze ontwikkeling zijn enorm. 

Dit jaar zullen we opnieuw gezamenlijk met andere afval- en recyclingorganisaties dit probleem op de kaart zetten.

 

 

Terug naar het overzicht