Drankenkartons bij oudpapier niet duurzaam

Het standpunt van de VNG dat gemeenten de keuzevrijheid moeten hebben om drankenkartons samen met oudpapier in te zamelen staat haaks op de beleidsdoelstellingen voor de circulaire economie en duurzaamheid. In een vandaag uitgebracht persbericht waarschuwt de Stichting PRN gemeenten voor de gevolgen.

Eind februari verscheen een artikel in AfvalOnline waarin de commissie milieu, energie en mobiliteit van de VNG zich uitsprak dat gemeenten de beleidskeuze zouden moeten hebben om drankenkartons ook met oudpapier in te zamelen. In haar op 5 maart uitgebrachte persbericht waarschuwt de Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) dat gemengde inzameling grote risico’s met zich meebrengt voor de kringloop van papier en karton. Vervuild oudpapier kan niet in Nederland worden verwerkt tot grondstof. In plaats daarvan moet dit vervuilde oudpapier tegen strikte condities worden geëxporteerd of worden verbrand. Dit staat volstrekt haaks op de Nederlandse beleidsdoelstellingen voor de circulaire economie en duurzaamheid.

Nederland is wereldwijd een koploper in papierrecycling, dankzij ons marktconforme en duurzame systeem van gescheiden inzameling, met 85% recycling als resultaat. Dat willen we zo houden en verder verhogen. Een paar procent drankenkartons vervuilt de hele oudpapierstroom. 
Het gewicht van ‘lege’ drankenkartons bestaat voor 50% uit inhoudsresten. Deze vervuilen de rest van het ingezamelde papier en karton. Hierdoor wordt het proces van papier maken ernstig verstoord en daarmee het hergebruik van waardevolle grondstoffen. Let wel, al het nieuwe papier en karton dat in Nederland gemaakt wordt bestaat voor 82% uit oudpapier!

Gelukkig is er nog vrijwel geen gemeente die drankenkartons met oudpapier inzamelt. Door het naar buiten gebrachte standpunt van de VNG Commissie zou de indruk kunnen worden gewekt dat die co-inzameling van drankenkartons en oudpapier een alternatief zou kunnen zijn. 
Dat is het dus niet…. Het is duur en vooral niet duurzaam!

“Het zou doodzonde zijn om het goed werkende Nederlandse systeem in de waagschaal te stellen door een schone stroom oudpapier te gaan vervuilen. Niemand wordt daar wijzer van, de gemeente niet, de consument niet, de papiersector niet, maar vooral ons milieu niet. De Kamer zal dit ook nooit accepteren", aldus Ed Nijpels (voorzitter PRN).

 

Gepubliceerd op:   5 maart 2015 17899 x bekeken
Categorie:  Algemeen nieuws