FNOI verheugd over aandacht voor kwaliteit huishoudelijke recyclingstromen

In zijn evaluatie naar de voortgang van het VANG programma heeft het RIVM expliciet aandacht gevraagd voor kwaliteitsverbetering van de huishoudelijke recyclingstromen. Staatssecretaris Van Veldhoven neemt dit advies over.

Vorige week heeft staatssecretaris Van Veldhoven de door het RIVM uitgevoerde evaluatie naar de voortgang in de uitvoering van het programma Van Afvalstof naar Grondstof (VANG) aan de Tweede Kamer gestuurd.

Het RIVM constateert dat het VANG-programma bijdraagt aan duurzamer produceren en consumeren. Ook stelt het RIVM dat dankzij het VANG programma er meer aandacht is voor innovatie. Belangrijke conclusie in het RIVM-rapport is dat de kwaliteit van de recyclingstromen van wezenlijk belang is voor de totstandkoming van een Circulaire Economie. Van Veldhoven wil daarom in het Uitvoeringsprogramma circulaire economie expliciet aandacht schenken aan kwaliteitsverbetering van deelstromen door gemeenten.

De FNOI is blij met de aandacht voor de kwaliteit van de recyclingstromen.
Hans Koning, directeur van de FNOI, zegt hierover: 

‘in de afgelopen jaren hebben we de kwaliteit van huishoudelijke recyclingstromen zien afnemen door toenemende vervuiling. Veelal veroorzaakt door een eenzijdige focus op het verminderen van de kilo’s restafval, zoals voorgeschreven door het VANG programma.
Hierdoor zien wij steeds meer restafval terug in de recyclingstromen. Verontreiniging van hoogwaardige recyclingstromen is niet slechts een financieel probleem. Door die verontreiniging kunnen we de materialen vaak niet meer hergebruiken of recyclen.

Kwaliteitsverbetering van hoogwaardige recyclingstromen is toch echt één van de pijlers voor circulariteit. We zijn verheugd dat hier bijstelling van beleid gaat plaatsvinden. 
Circulariteit zullen we toch echt gezamenlijk moeten bereiken…’

Klik hier voor het RIVM rapport Evaluatie VANG 2014-2016

Gepubliceerd op:  22 oktober 2018 12393 x bekeken
Categorie:  Algemeen nieuws