Focus op kwaliteit zorgt voor circulariteit

In een publicatie over kwaliteit van afvalstromen van de Vereniging Afvalbedrijven vraagt de papier- en kartonketen om meer focus op kwaliteit van de recyclingstroom oudpapier. Afvalscheiding loont alleen wanneer het ingezamelde materiaal daadwerkelijk kan worden hergebruikt. Liefst zo hoogwaardig mogelijk.

De verontreiniging van het ingezamelde oudpapier neemt almaar toe. Dit blijkt uit langjarige monitoring door Stichting Papier Recycling Nederland (PRN). Nieuwste voorlopige uitkomst: gemiddeld 2,4 procent verontreiniging. Dat is 0,3 procent meer dan de meting uit 2018 en 0,8 procent meer dan in 2015.

De gekozen inzamelmethodiek blijkt een belangrijke factor. Gemeenten met gedifferentieerde tarieven (diftar) scoren slechter dan niet-diftargemeenten. Hetzelfde geldt voor omgekeerd inzamelen. Minst schoon is oudpapier uit anonieme ondergrondse containers en minicontainers. Schoonst is het materiaal dat aan de straat wordt gezet. Omdat verenigingen, kerken en scholen het ophalen is er veel (sociale) controle.

Het gehele artikel valt te lezen op:

https://www.verenigingafvalbedrijven.nl/nieuws/oudpapierketen-schroeft-kwaliteitseisen-op

foto: ©Vereniging Afvalbedrijven / Wilma Helder

foto: ©Vereniging Afvalbedrijven / Wilma Helder

Gepubliceerd op:   8 april 2020 8479 x bekeken
Categorie:  Algemeen nieuws