Infographic PRN over inzameling drankenkartons: niet samen met oudpapier

De Stichting PRN heeft een infographic uitgebracht over de inzameling van drankenkartons. Dit overzicht is speciaal bedoeld voor gemeenten die nog een beleidskeuze moeten maken op welke wijze zij drankenkartons gaan inzamelen. De infographic laat op eenvoudige wijze zien dat co-inzameling met oudpapier niet alleen duur is, maar vooral ook haaks staat op de gemeentelijke beleidsdoelstellingen voor duurzaamheid en circulaire economie.

De infographic zal ook worden verspreid tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres dat op 19 maart plaatsvindt in De Fabrique in Utrecht. De PRN komt met haar publicatie in reactie op het onlangs door de VNG verspreide standpunt dat gemeenten de keuzevrijheid zouden moeten hebben om drankenkartons samen met oudpapier in te zamelen. 

Gemengde inzameling van drankenkartons met het oudpapier brengt echter grote risico’s met zich mee voor de kringloop van papier en karton. 
Een paar procent drankenkartons vervuilt de hele huishoudelijke oudpapierstroom. Het gewicht van ‘lege’ drankenkartons bestaat voor 50% uit inhoudsresten. Deze vervuilen de rest van het ingezamelde papier en karton. Hierdoor wordt het proces van papier maken ernstig verstoord en daarmee het hergebruik van waardevolle grondstoffen. Let wel, al het nieuwe papier en karton dat in Nederland gemaakt wordt bestaat voor 82% uit oudpapier. Vervuild oudpapier kan niet in de Benelux worden verwerkt tot grondstof. In plaats daarvan moet dit vervuilde oudpapier onder strikte condities worden geëxporteerd of verbrand.

Nederland is wereldwijd een koploper in papierrecycling, dankzij ons duurzame systeem van gescheiden inzameling, met 85% recycling als resultaat. Dat willen we zo houden en verder verhogen. Dat kan alleen als de brongescheiden inzameling van oudpapier en karton in stand blijft.

De infographic vindt u hier.

Gepubliceerd op:  18 maart 2015 18493 x bekeken
Categorie:  Algemeen nieuws