Recyclingsymposium Gorinchem

Onder leiding van dagvoorzitter Simone van Trier gingen sprekers dieper in op het thema Handen en Voeten aan de Circulaire Economie. 
Hannie Vlug, directeur Duurzaamheid bij het ministerie van IenM en haar Vlaamse collega Jiska Verhulst vertelden op welke wijze zij hun Circulaire Economie programma’s gaan vertalen naar de praktijk van alle dag. In 2050 moeten zowel Nederland als België circulair zijn.

IenM directeur Vlug was haar critici voor door te benadrukken dat overheden zich extra zullen moeten gaan inspannen om het maatschappelijk verantwoord overheidsinkopen sterker van de grond te trekken dan de zwakke ‘10% circulair’ in 2020 die in het recent verschenen Rijksbrede Programma voor de Circulaire Economie is opgenomen.
De Vlaamse Transitiemanager Jiska Verhulst realiseerde zich dat het ‘hypegehalte’ van de Circulaire Economie hoog is, en het daarom essentieel is dat snel concrete stappen worden gezet door partijen - en niet in de laatste plaats de overheid - om te voorkomen dat de circulaire economie in kretologie blijft hangen. Het jaar 2050 is immers ver weg en beleidsmakers hebben zo weer een nieuwe trend gevonden om in nieuwe beleidsnotities te verwerken...
Opvallend was overigens dat Vlaanderen al jaren spreekt over een Materialenplan, waar Nederland het nog altijd heeft over Afvalstoffenplan.

Na het beleid kwam de praktijk aan de beurt. Antoinette van Schaik van Maras ging in op de vraag: ‘hoe krijg je recycling in het ontwerp’.
Daar blijkt een aantal praktische knelpunten in te zitten waarmee beleid geen rekening houdt.
Van Schaik hield haar gehoor 2 belangrijke lessen voor:

  1. Natuurwetten kun je niet veranderen; erken dat sommige recyclingdoelstellingen onmogelijk zijn om te realiseren;
  2. Laat ontwerpers en recyclers met elkaar praten en zorg dat ze dezelfde taal leren. Dan maak je echt stappen richting Circulaire Economie.

Verder waren er die ochtend nog korte pitches voor circulaire ideeën, kunstenaar Thijs Rooijakkers liet zien hoe zijn kunstwerken worden geinspireerd door de kringloop in de natuur.
Het programma werd afgesloten met uitreiking van de BouwRecycling Award. Deze werd uitgereikt aan een groep studenten van de TU Delft voor hun project ‘One Chain with Chaired Responsibility’.

Geïnspireerd door veel nieuwe ideeën ging een ieder de beursvloer op…

 

Terug naar het overzicht