Lid worden

De FNOI is er voor alle bedrijven die te maken hebben met de oudpapierhandel in Nederland: oudpapierbedrijven en transitohandelaren, maar ook toeleveranciers van producten en diensten.

5 redenen om lid te worden:

  • Samen staat de branche sterk. De FNOI zet zich in voor uw belangen en heeft daarbij uw steun nodig. Door lid te worden heeft u invloed op de gezamenlijke belangenbehartiging;
  • Altijd up-to-date. De FNOI vindt het belangrijk dat leden op de hoogte worden gehouden. Dit doet zij via de FNOI E-nieuwsbrief, de papieren en digitale FNOI INFO, het blad Magazine Recycling Benelux ontvangt u 8x per jaar, maandelijks ontvangt u het gezaghebbende blad Marktberichten Oudpapier en er worden periodiek voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd;
  • Toegang tot een groot netwerk, via de FNOI ontmoet u de branche. Zo wordt tweemaal per jaar een Algemene Ledenvergadering georganiseerd;
  • Exclusieve ledenvoordelen. Leden kunnen exclusief gebruikmaken van de branchespecifieke risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) voor de oudpapierbranche, collectieve inkoop van energie en gas via Cinergie;
  • Toegang tot advies en ondersteuning door het FNOI-secretariaat.

OPK certificering

Nederlandse oudpapierbedrijven en transitohandelaren die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, komen in aanmerking voor het reguliere lidmaatschap. Omdat we de branche verder wilden professionaliseren en haar imago wilden verbeteren, hebben we de Erkenningsregeling OPK in het leven geroepen. Onze leden zijn verplicht aan de voorwaarden van deze certificering te voldoen. Dit betekent dat nieuwe leden binnen één jaar na ingang van het lidmaatschap in het bezit moeten zijn van een geldig OPK-certificaat. Een lidbedrijf maakt een afspraak bij één van de certificerende instanties (CI) voor het laten uitvoeren van een OPK audit. 

De CI's waar de FNOI mee samenwerkt zijn KIWA en DNV.


Reguliere leden die zich hebben gespecialiseerd in de handelaarsfunctie, en dus geen oudpapier inzamelen, sorteren en/of bewerken, kunnen zich als transitolid aansluiten bij de FNOI.

Hieronder leest u welke verschillende lidmaatschappen er naast het 'reguliere' lidmaatschap bestaan.

Geassocieerd lidmaatschap

Voor toeleveranciers van apparatuur of diensten aan de leden van de FNOI, is er het geassocieerd lidmaatschap. Hiermee krijgen toeleveranciers meer mogelijkheden om met hun doelgroep in contact te komen. Ze kunnen het openbare deel van de Algemene Ledenvergaderingen bijwonen hét moment om met de FNOI-leden te netwerken. Ook ontvangen geassocieerde leden onze nieuwsbrieven, waardoor zij up to date blijven van de ontwikkelingen op de papierrecyclingmarkt. Geassocieerde leden hebben de mogelijkheden om zich tijdens de ledenvergaderingen en in de nieuwsbrieven te presenteren. Daarnaast krijgen ze een vermelding op onze ledenlijst. Zo verwerven zij een exclusieve positie ten opzichte van hun concurrenten.

Buitenlands lidmaatschap

Voor bedrijven in het buitenland zonder Nederlands kantoor, maar met wel Nederlandse handelsactiviteiten hebben we het buitenlands lidmaatschap. Buitenlandse leden hebben vrijwel dezelfde rechten als leden, zoals toegang tot de Algemene Ledenvergadering, vermelding op de ledenlijst, het ontvangen van de FNOI nieuwsbrieven en het gebruikmaken van de kennis en kunde van het secretariaat. Voor buitenlandse leden wordt een gereduceerde contributie gehanteerd en zij zijn niet verplicht zich te certificeren volgens de Erkenningsregeling OPK, maar zij hebben geen stemrecht.

Hoe wordt u FNOI lid?

1. Vul het online aanmeldformulier in.
2. Uw aanvraag wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het FNOI bestuur. Wij hopen u zo spoedig mogelijk te berichten met het positieve bericht dat wij u als lid van onze vereniging kunnen verwelkomen.
3. Na bevestiging ontvangt u een factuur, wordt uw bedrijf opgenomen op de website, in de verzendlijsten en kunt u profiteren van de voordelen van het FNOI lidmaatschap. 

Op deze website vindt u een overzicht van de ondernemingen die u voorgingen.

Gepubliceerd op:  14 november 2012 35353 x bekeken